Tension Tray (wilg)

Tension Tray

Als een wilg wordt geknot gaan er op het snijvlak lange, rechte scheuten groeien. Deze zijn vanwege hun lengte en soepelheid uitermate geschikt voor het maken van vlechtwerk.

Halverwege de negentiende eeuw was het vlechten met wilgentenen een belangerijke industrie voor huisraad. Door de grote vraag was er een tekort aan wilgentenen en ging men over op andere materialen, zoals rotan.


De ambacht van het wilgen vlechten kent de laatste jaren gelukkig een heropleving en het is fijn om eigen gebruiksvoorwerpen zelf te kunnen maken.


Bij het maken van de Tension Tray, start je met het vormen van een cirkel waarna je 2 (paar) staken gaat inbinden aan het frame.  Bij het weven rond de staken en het frame, zet je spanning op het dienblad en blijft alles mooi in vorm zitten. 

Je kan hierbij werken met alle houtachtige materialen die lange, smalle scheuten hebben. 


Je kan er kaas of brood op serveren, pannen op laten rusten of gebruiken als (knie)tafeltje tijdens de picknick. Dit is een ideaal startersprojectje om te ervaren hoe het voelt om te werken met wilgen, alvorens je beslist om een grotere mand te vlechten. 

GASTLESGEVER  Lies Snauwaert.
Ik ben Lies, na enkele jaren in het onderwijs te staan ben ik momenteel actief in de biologische landbouw. Zelf dingen maken met natuurlijke materialen, bijleren, ontdekken en deze kennis doorgeven, daar hou ik van.


Natuur – ambachten - eenvoud.. zijn de 3 kernwoorden die alvast iets over mezelf vertellen.