Wendeschuhe

Wendeschuhe

Alles kan je zelf maken, dus ook de schoenen die je draagt! Hoe geweldig zou het zijn als je weet hoe je zelf je schoenen kunt maken, van sandaal tot echte boots? Een eigen ontwerp, met zolen naar keuze en dit ook nog eens volledig op de maat van jouw eigen voeten gemaakt.

Kom en maak je voeten en hartje blij met een paar handgemaakte half hoge schoenen of lage 'boots'!


Je leert je eigen patroon tekenen voor een paar lage of half hoge schoenen. Je gebruikt je eigen voeten als uitgangspunt en zo worden het schoenen die precies voor jou gemaakt zijn. Iets wat in deze moderne tijden uiterst uniek is!
Er wordt gewerkt volgens het traditioneel 'Wendeschuh' patroon (Middeleeuwse of Viking schoenen). Deze gaat uit van een schoen die binnenste buiten wordt genaaid waardoor je een mooie ronde schoen krijgt die goed aansluit.
Je kan er je eigen moderne 'touch' aan geven, alles bepaal je immers zelf (behalve de zool)! Dat is het fijne aan handwerk.

Naast het ontwerpen, leer je natuurlijk ook om deze te knippen en te naaien. Je leert hierbij naaien met 2 naalden (de zadelmakerssteek) en werken met een rechte priem en een schop els (gebogen priem).

Via een demo wordt uitgelegd hoe je thuis zelf een flexibele rubber zool onder je schoenen kan zetten. Omdat dit door de droogtijd enkel thuis kan, worden alle materialen hiervoor mee gegeven. Met een rubberzool heb je veel grip en dit is ideaal om stil te sluipen in de natuur of te wandelen op verschillende ondergrond!

Wij werken met natuurlijk gelooid koeienleer, tuigleer, zadelmakersnaalden en gebogen priemen.

Een deel van het naaiwerk vraagt om wat 'kracht' in je handen.


Na afloop ga je uiteraard naar huis met jezelf gemaakte schoenen en een patroon dat je eindeloos kunt hergebruiken.
En je hebt de kennis om een volgende paar te maken en nieuwe te ontwerpen, ook voor andere mensen..

Gastlesgver Beke Olbers van Extra Bushcraft:


Op (bijna) al mijn kinderfoto's ben ik met 'vieze' knieën te zien - veel buiten geweest dus. Opgegroeid op het platte land heb ik echt veel van de natuur leren houden door er in rond te struinen en te genieten van de plek die ik inneem binnen het geheel. Ik wilde altijd archeologe worden en veraf in 'een hutje op de hei' wonen... Maar ik ben in Nederland terecht gekomen en heb zowel de PABO afgerond als een master in biologische landbouw - natuur en milieu educatie. De combinatie van natuur en educatie boeit me.

Naast mijn passie voor buiten ben ik geboeid door de wijze hoe natuurvolkeren met de natuur leven, ook de minder romantische kant. Geleerd heb ik veel door letterlijk (buiten) uit te proberen. Bij kruiden ben ik ooit begonnen... Indianen... bomen... landbouw... educatie... bushcraft... crafts.

Sinds 2001 ondersteun ik EXTRA en in 2009 ben ik mee in het bedrijf gestapt. Bushcraft is voor mij een levenswijze geworden, meer dan technieken en cursussen. Alle takken van Bushcraft blijven uitdagend en leerzaam maar vuur blijft me fascineren en de simpelheid waarmee alles kan. In 2015 komt na goed 2 jaar ons (eerste Nederlandstalige) 'Bushcraft Handboek' uit!

Voor mij is bushcraft veel meer dan vuur, water, bivak en eten. Als deze basisvaardigheden routine zijn, heb je buiten tijd om andere dingen te doen. En het geweldige aan 'het buiten zijn' is dat er altijd weer iets nieuws te leren, te ontdekken is. Een deel van mijn passie ligt in het maken van mooie dingen met materialen van buiten. Eerlijk gezegd ben ik 'verslaafd aan het zelf maken'. Het idee dat je alles wat je nodig hebt uit de natuur kunt halen, geeft me een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. De kennis om van een bundel dennennaalden een bruikbare mand te maken, of van een stuk leer een paar bruikbare schoenen - ook dat is bushcraft!

Buiten ben ik jager/verzamelaar. Buiten voel ik me thuis!