Vishuiden looien

Vishuiden looien

GASTELESGEVER Lynn Vanheste


Lynn Vanheste is leerkracht secundair onderwijs van opleiding maar werkt al meer dan 10 jaar als educator in het natuur- en milieueducatief centrum Bulskampveld te Beernem. In haar vrije tijd is ze medebestuurder en actief lid van Bushcraft West vzw, waar ze tal van workshops organiseert en begeleidt. Haar grote passie ligt bij het verwerken van natuurlijke vezels, meer specifiek dierlijke vezels. Omdat ze haar kennis en vaardigheden van het traditioneel en natuurlijk looien van huiden nog wil uitbreiden, gaat ze de komende 2 jaar als leerling in de leer bij meester Beke Olbers (EXTRA Bushcraft). Samen doorgronden ze oeroude technieken om van slachtafval, duurzaam en ecologisch verantwoord leer te maken.

Het looien van vishuiden tot leer bestaat al eeuwen als ambacht, maar is voor velen een onbekende techniek. Hoewel visleer relatief dun is, is het ontzettend sterk en een streling voor het oog. Net daarom wordt het al eeuwen lang gebruikt voor het vervaardigen van kledij, schoenen, buidels, sieraden en zoveel meer. Met de toenemende aandacht voor recycling en duurzaamheid neemt ook de belangstelling voor visleer weer toe.

Tijdens deze meesterklas leer je niet alleen de oeroude techniek om van een zalmhuid, zalmleer te maken, maar ook hoe je je zalmleer kan verwerken in een buidel of een sieraad.

Deze meesterklas duurt twee dagen.


De is eerste dag  is de looidag. Samen doorlopen we alle stappen om van een rauwe zalmhuid, een mooi, zacht en soepel vel leer te maken. Er wordt gewassen, geschraapt, geschubd, gewreven, gemasseerd en gestretcht. Alle huiden worden gelooid met natuurlijke oliën.

Voor deze dag heb je vooral een paar actieve handen en een stel goede armspieren nodig. Breng gerust je eigen mes mee (niet noodzakelijk). Een eigen handdoek is aangeraden. Een eigen schort en/of handschoenen zijn enkel nodig als je je niet graag vuil maakt – als je liever geen schubben in je onderbroek wil.


De tweede dag is de creatiedag. Na het bespreken en tonen van enkele inspirerende voorbeelden is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Er wordt ontworpen, geknipt, genaaid en bewonderd.

Naast je eigen visleer krijg je ook nog andere materialen zoals leer en kralen ter beschikking. Alle andere benodigdheden worden voorzien. Eigen materiaal mag gerust gebruikt worden.

Na afloop krijg je alle stappen en recepten mee op papier.

Kriebelt het al om deze technieken in de vingers te krijgen? Schrijf je dan snel in voor deze meesterklas.