Sami coffeepouch

Sami coffeepouch (met Beke Olbers)


Tijdens deze cursus maak je een traditionele Sami Coffee Pouch.

Je leert werken met twee verschillende soorten leer, de nodige verschillende steken en naalden, het versieren en meer.

We maken ieder een uniekeSami Coffee Pouchvan zacht en soepel leer (ree, hert en schaap).Dit zijn buidels die door de Sami uit Lapland gebruikt werden voor bij voorbeeld koffie maar ook bloem, suiker, enz. Je kunt er natuurlijk in bewaren wat jij graag wilt!Het is een prachtige methode om ook van kleine rest stukjes leer nog iets moois te maken. En geeft je de mogelijkheid om creatief te worden met verschillende kleuren en allerlei versieringen van bot, kralen, veren...

Aan bod komen onder andere:

- eigenschappen van verschillende soorten leer

- keuze van leer

- patronen overnemen, aanpassen

- verschillende steken: rijsteek, overhandse steek

- gebruik van gereedschap

- design en versieringen

- en, niet onbelangrijk, een stukje herkomst en ethiek van leer

Ik heb altijd een variatie aan leer om uit te kiezen, zowel in kleur als gevoel als eigenschappen. Wij werken met vet gelooid leer van hert, ree en schaap

Na een dag ontwerpen, naaien en versieren ga jij naar huis met een Sami coffee pouch, helemaal zelf gemaakt! En, niet te vergeten, de kennis om er meer te maken.
Gastlesgever Beke Olbers van Extra Bushcraft:


Op (bijna) al mijn kinderfoto's ben ik met 'vieze' knieën te zien - veel buiten geweest dus. Opgegroeid op het platte land heb ik echt veel van de natuur leren houden door er in rond te struinen en te genieten van de plek die ik inneem binnen het geheel. Ik wilde altijd archeologe worden en veraf in 'een hutje op de hei' wonen... Maar ik ben in Nederland terecht gekomen en heb zowel de PABO afgerond als een master in biologische landbouw - natuur en milieu educatie. De combinatie van natuur en educatie boeit me.

Naast mijn passie voor buiten ben ik geboeid door de wijze hoe natuurvolkeren met de natuur leven, ook de minder romantische kant. Geleerd heb ik veel door letterlijk (buiten) uit te proberen. Bij kruiden ben ik ooit begonnen... Indianen... bomen... landbouw... educatie... bushcraft... crafts.

Sinds 2001 ondersteun ik EXTRA en in 2009 ben ik mee in het bedrijf gestapt. Bushcraft is voor mij een levenswijze geworden, meer dan technieken en cursussen. Alle takken van Bushcraft blijven uitdagend en leerzaam maar vuur blijft me fascineren en de simpelheid waarmee alles kan. In 2015 komt na goed 2 jaar ons (eerste Nederlandstalige) 'Bushcraft Handboek' uit!

Voor mij is bushcraft veel meer dan vuur, water, bivak en eten. Als deze basisvaardigheden routine zijn, heb je buiten tijd om andere dingen te doen. En het geweldige aan 'het buiten zijn' is dat er altijd weer iets nieuws te leren, te ontdekken is. Een deel van mijn passie ligt in het maken van mooie dingen met materialen van buiten. Eerlijk gezegd ben ik 'verslaafd aan het zelf maken'. Het idee dat je alles wat je nodig hebt uit de natuur kunt halen, geeft me een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. De kennis om van een bundel dennennaalden een bruikbare mand te maken, of van een stuk leer een paar bruikbare schoenen - ook dat is bushcraft!

Buiten ben ik jager/verzamelaar. Buiten voel ik me thuis!