In Israël zijn er stukken textiel (van 6500 VC) met verschillende structuren van plantenvezels aangetroffen. De meeste zijn getwijnd, maar er zijn ook een aantal stukjes die gelust of geknoopt zijn.
Maar de meeste vondsten dateren uit de tijd van de Vikingen. In Denemarken is een stukje textiel van wilgenbast aangetroffen dat op een ‘knotless netting’ manier in elkaar is gezet. Dit stukje stamt uit de late-middensteentijd (4200 v. Chr.).
Wanneer je met vezels wil gaan naaldbinden dan moet je deze eerst bewerken en twijnen.
Hiervoor gebruik je vezels uit de tuin, het bos of park uit jouw buurt. Aan de hand van verschillende technieken zoals 'looped around a core' en 'knotless netting' kan je er manden, netten of netzak mee maken.
In deze workshop leer je alles, maar dan ook alles, over welke bomen en planten uit bos en tuin geschikt zijn om vezels uit te winnen. Dat kan gaan over binnenbast van wilg, linde en els, delen van mieriks, yucca, wilgenroosje, daglelie, brandnetel, dierlijke pees, lisdodde, bramen,... De lijst is eigenlijk eindeloos.
Sommige materialen kan je rechtstreeks gebruiken, andere moet je verwerken. We tonen hoe dat moet en je gaat het zelf doen. Je kiest met welke vezels je graag wil werken om touw te maken. Je leert verschillende manieren waarop je touw kan maken. We focussen voornamelijk op dijrollen: de meest efficiënte manier om snel vele meters touw te rollen.
Dat touw gaan we nodig hebben om een netzak te maken. Heel veel culturen in de wereld maken manden en zakken van touw, noem het naalbinding, dilly bags of bilums. We tonen verschillende manieren waarop je zoiets kan doen. Je kan kiezen om met heel grote mazen en sneller te werken of net heel klein en superstrak. We blijven touw toevoegen door te dijrollen. Ontdek hoe meditatief dit soort handwerk kan zijn en sta versteld van de zak of mand die langzaamaan verschijnt.
Na deze workshop weet je welk materiaal je kan gebruiken om prachtige projecten te maken. Je zal vooral veel zin hebben om zelf te experimenteren met de technieken die je getoond werden.
Gastlesgever Bert Blancke (Fiberschool)
Ik ben Bert Blancke en ik hou van natuurlijke vezels. Het blijft wonderbaarlijk hoe je plantaardig materiaal kan omtoveren tot touw, manden, netzakken, vislijnen,… Met respect voor het materiaal waar je mee werkt en wat volharding slaag je er in om fantastische projecten te maken. Uit het niets eigenlijk, net zoals onze voorouders dat deden. Ik geniet van het zoeken, het oogsten, het verwerken en het gebruiken van natuurlijke materialen. Heel het proces blijft voor mij magisch en ik geniet er dan ook echt van om die passie met mensen te delen.
Ondr nr BE 08 0259 2846
Copyright © Alle rechten voorbehouden